De duurzame voordelen van LED-verlichting

De verlichting in veel Nederlandse huizen is nog lang niet zo duurzaam of energiebesparend als veel mensen denken. Ondanks het gloeilamp-verbod uit 2009 kun je nog steeds gloeilampen kopen (er zit een maas in de wet) en veel huishoudens maken hier gebruik van. Verder stappen mensen pas over op andere verlichting als de lampen echt stuk gaan en kiezen ze dan bovendien vaak nog steeds niet de meest energiezuinige en duurzame verlichting die er te krijgen is. Waarom is het voor veel consumenten zo lastig om over te stappen op LED-verlichting? En wat zijn de voordelen als je het wél doet? De experts van ledcentrale.com zetten het op een rij.

Lichtkleur

lamp1

Het eerste waar veel mensen zich zorgen over maken als ze denken aan overstappen op LEDs is de lichtkleur. De eerste generatie LEDs had meestal een koud-witte of zelfs blauwige tint, waardoor het licht bijzonder ongezellig was. Het licht was daardoor niet geschikt om binnenshuis te gebruiken en werd daarom ook maar weinig gebruikt. Gelukkig is dat in de loop der jaren anders geworden: moderne LED-verlichting is ook te krijgen in warm-witte en gelige tinten, die sterk lijken op de ouderwetse gloeilamp verlichting. Daardoor merk je vrijwel geen verschil meer in lichtkleur en is het huis gewoon gezellig met LED-verlichting. Zo heb je tegenwoordig ook prachtige hanglampen met LED-verlichting.

Lichtsterkte

Wat gold voor de lichtkleur, gold in eerste instantie ook voor de lichtsterkte. LEDs zijn vele malen efficiënter in het omzetten van stroom naar licht, waardoor de lichtproductie beter is. Met als gevolg dat de eerste generatie LED-verlichting behoorlijk fel was afgesteld en eigenlijk het effect had alsof je een kleine schijnwerper installeerde. Ook dit probleem is ondertussen allang verholpen: je kunt ze nu kopen met allerlei verschillende lichtsterktes, wat aangegeven staat in de hoeveelheid lumen die de lamp verspreid.

Aanschaf van de lamp

LEDs zijn relatief duur in aanschaf: een goede LED-lamp kost al snel 10 euro. Terwijl je voor een gloeilamp maar zo’n 70 cent betaalde! Is het dan wel zo voordelig om over te stappen op LED-verlichting, als je er zoveel meer voor betaalt? Jazeker, want een LED-lamp gaat vele malen langer mee. Gemiddeld moet je een gloeilamp ongeveer 50 keer vervangen voordat je eerste LED-lamp aan vervanging toe is. Een simpele rekensom laat zien dat een LED-lamp dus ook in aanschafprijs over de langere termijn flink goedkoper is!

Duurzaamheid

De belangrijkste vraag over LED verlichting is natuurlijk: hoe duurzaam is LED-verlichting nu eigenlijk? Hoeveel stroom kun je besparen met een LED-lamp ten opzichte van een gloeilamp? Een gemiddelde LED-lamp gebruikt ongeveer 5 Watt per uur, terwijl een gloeilamp 60 Watt gebruikte. Per uur is dit dus een verschil van 55 Watt. Dat lijkt weinig, maar als je het gaat berekenen hoeveel dat per jaar is bij gemiddeld gebruik en dezelfde stroomkosten, levert dit een verschil op van ongeveer 25 kWh per jaar! Oftewel een slordige €5,- per lamp per jaar.

Milieubelasting

Wanneer je per lamp zo’n 25 kWh per jaar kunt besparen op je stroomgebruik, ga dan eens tellen hoeveel lampen je eigenlijk hebt in huis. De besparing kan behoorlijk oplopen wanneer je meerdere lampen vervangt voor LED-verlichting. Dit zorgt voor een flinke verlichting van de milieubelasting die jouw huishouden oplevert. Door de duurzaamheid, zuinigheid en efficiëntie van LED-verlichting kun je niet alleen een boel geld besparen, maar is het ook nog eens een flinke lastenverlichting voor het milieu.

We zagen dat de reden dat mensen niet zo snel overstappen op LED-verlichting vooral wordt veroorzaakt door vooroordelen, afkomstig van de problemen die de eerste generaties LED-verlichting hadden. Ook de relatief hoge aanschafprijs is vaak een drempel, omdat het best wat geld kost om in één keer over te stappen naar LED-verlichting in je huis. Toch laat een eenvoudige rekensom zien dat je, dankzij de besparing op stroomkosten en de langere levensduur, op vrij korte termijn deze uitgaven terugverdient. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om geleidelijk over te stappen op LED-verlichting, want je hoeft echt niet meteen álle lampen in huis te vervangen. Ga je over op LED-verlichting, dan is dat hoe dan ook een goede keus voor je portemonnee én voor het milieu!